Hidroterapie si fizioterapie canina

Fizioterapia este definită ca utilizarea terapeutică a agenților sau mijloacelor fizice, cum ar fi masajul sau exercițiile, pentru a trata diverse afecțiuni sau răni. Este un adjuvant extrem de util in medicina umană si veterinară. Scopul fizioterapiei este de a restabili mobilitatea/funcția si de a imbunătății calitatea vieții pacientului. Acest proces se realizează prin stimularea procesului de vindecare pentru refacerea țesuturilor lezate, îmbunătățirea echilibrului/rezistența țesuturilor lezate și stabilizarea sistemelor cardiorespirator, neurologic si  musculo-scheletic.

Fizioterapia are, de asemenea, un rol important în optimizarea performanței și prevenirea accidentărilor la animalele de competiție și de lucru. Poate fi efectuată pe orice animal, însă în practică, majoritatea vor fi intâlnite pe animalele mici, în speăa câinii.

Fizioterapia este adesea folosită pentru a corecta complicațiile care ar fi putut apărea în urma intervenției chirugicale ; cu toate acestea, daca sunt introduse devreme și în mod adecvat, aceste complicații pot fi evitate.

Modalitățile, tehnicile de lucru, sunt entități fizice utilizate ca parte a unui plan de tratament. Multe dintre acestea introduc o sursa de energie in organism pentru a stimula sau susține procesul de vindecare. Acestea includ terapia manuala ( exercitii fizice) , termoterapia și crioterapia (aplicarea sau îndepărtarea căldurii), stimularea electrica a mușchilor (electricitate), terapia cu laser (lumina), terapia cu ultrasunete (sunetul), terapia cu camp electromagnetic pulsat (magnetism), terapia cu unde de soc extracorporale (presiunea) și hidroterapia (apa).

Fizioterapia poate fi benefică pentru animale într-o gamă largă de patologii. Fizioterapia este împărțită într-o mare varietate de specialități. In medicina veterinara, putem identifica urmatoarele diviziuni: musculo-scheletice, respiratoria, ortopedice, neurologice, medicină sportive, îngrijirea geriatricilor, probleme de dezvoltare.

In cadrul cabinetului nostru folosim terapia manuala, terapia prin stimularea electrica a muschiilor, terapia cu laser si hidroterapia.